
Jabol (tanie wino) – potoczne określenie taniego wina owocowego, najczęściej jabłkowego, aromatyzowanego. Jabole produkowane są przez wiele różnych wytwórni w całej Polsce, różnią się znacznie pod względem składu i smaku, jedynym w zasadzie wyróżnikiem jaboli jest ich niska cena. Słowo „jabol” niemal nigdy nie pojawia się na etykietce, na której zazwyczaj jest napisane „wino owocowe aromatyzowane słodkie/półsłodkie” lub „antał” z odpowiednim przymiotnikiem. Czasem jabol nie jest winem, lecz spirytusem z sokiem owocowym i siarką, stąd występowanie nazwy „antał”. W większości przypadków produkty nazywane „antałem” są produktami fermentacyjnymi przypominającymi raczej wino. Istnieją wina, które w połowie lat dziewięćdziesiątych powszechnie uważane były za jabole, a w 2005 roku uznawane były za wina wysokiej jakości i sprzedawane po znacznie wyższych cenach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz